Kahve ve Süt UyumuAraştırmalara göre Türkler kahveyi Avrupa’ya taşıdıktan sonra, kahve ve süt servisini ilk
24.09.2018
Araştırmalara göre Türkler kahveyi Avrupa’ya taşıdıktan sonra, kahve ve süt servisini ilk uygulayanlar Fransızlar olmuştur. Böylece kahve içimini daha eğlenceli ve keyifli bir hale getiren Fransızlar, bu içeceğe "Café au Lait’’ adını vermişlerdir.
Bugüne geldiğimizde ise dünyada en çok tüketilen kahve, filtre kahve olsa da birçok kahve tiryakisinin kahveyi sevme nedeni sütlü kahve olmuştur.
Vermiş olduğum birçok eğitimde, özellikle süt bazlı espresso menüleri hazırlarken; öğrencilerime her zaman standart bilgiler sundum. Sütün 70 santigrat derecenin üstünde ısıtılmaması, kullanılan süt kabının materyali ve şekli, süt kabını tutuş biçimi, doğru oranlama,kremanın ince veya kalın olması gibi…
Temel bilgilerin dışında, biraz da doğru kahve ve doğru sütün uyumundan bahsetmek istiyorum.

Birçok kafe sahibi farklı kavuruculardan espresso temin etmektedir. Farklı süt markaları ile yapmış oldukları anlaşmalar neticesinde de bizlere, süt bazlı kahve ikram ederler.
Peki kullandığımız ürünlerin tat ve görsel olarak birbirine yakışıp yakışmadığını hiç kontrol ediyor muyuz ?
Espresso kahvesinin seçimi, yöresi ve kavrulma derecesi kullanılan sütün de değişiklik göstermesini gerektirebilir.
Öncelikle kafemiz için kullanılacak espressomuzun seçimini yapmamız gerekli.
Seçilen espressonun karakteristik özellikleri incelendikten sonra
(kavurma şekli, yöresi vb.) sütteki duruşunu görmek için tadım yapmamız gerekir.
Seçilen sütün doğru pastörize edilmiş olması, protein ve yağ dengesi, laktoz ve başka birçok etken de tadın iyi veya kötü olmasını belirler.

Tavsiyem yarım yağlıdan başlayarak farklı yağ ve protein oranındaki sütlerden numune almak ve seçmiş olduğunuz espresso üzerinde deneme yapmanızdır. Böylece kullandığınız espressoya en çok yakışan sütü bulacaksınız.
Küçük bir kişisel tavsiye :) Yapmış olduğum denemelerde kahve kavurma işlemi koyulaştıkça kullanılan kahve cinsine göre espressonuzda karamelizasyon (şekerli), bitter (acı) veya yüksek gövdeli tatlara ulaşabilirsiniz. Bu tarz kavrumlarda daha az yağlı sütler kullanılabilir. Açık ve orta kavrumlarda ise kullanılan kahve cinsine göre espressonuzda asidik (mayhoş), dengeli, aromalı ya da düşük veya orta gövdeli tatlar elde edebilirsiniz. Bu tarz kavrumlarda ise yağ oranı yüksek sütler tercih edilebilir.
Yani iyi süt kremasi almak için tam yağlı süt kullanmamız gerektiği bilgisi yanlış mi öyleyse pınar barista sütü niye yağ oranı en yuksek süt sonuçta laboratuvar ortamında birçok kahveyle denenerek yoğun bir argeden sonra üretildi starbuks koyu kavrumda aynı şekilde sek süt kullanırken orgin organik yumuşak kavrum el salvador gibi cekirdeklerdede tam yağlı üstten en yüksek verim alınıyor bence

bakla ve nohut humusSürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…elimde bir bilet

AFRİKA’ya giriş yahut ZANZİBARBir Afrika'lının altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin, Mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini

Dıngıllıgül Lokantası / Iğdır Karakoyunlu17 yıllık bir doğu lokantası, sahibesi Leyla hanım da bence eşi