Blog

İç Anadolu Yemek Kültürü

İç Anadolu mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri

İç Anadolu Yemek Kültürü
Paylaş
  • 235
  • 5
  • Kaydet

İç Anadolu mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri ve kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfaktır.
Anadolu kültürünün en ilgi çekici özelliği kurallaşmış davet yemekleridir. Komşu kaldırmaları, çetnevir, soğukluk sofraları, tandıra bütün kuzunun asılmasıyla hazırlanan çebiç olarak adlandırılan ziyafet sofrası yemekleri, arabaşı ve peşmani çekilen gece misafir sofraları da genellikle bilinen yemeklerdir.
Konya’da dışarı yemekleri olarak üç nefis yiyecek dikkati çeker. Fırın Kebabı, etli ekmek ve peynirli pide. Yakın yıllarda bunlara peynirli ve etli içle hazırlanan karışık pide de eklenmiştir. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da ilgisini çeken yiyeceklerdir.
Bunun yanı sıra yapılışı ve zahmeti itibariyle arabaşı İç Anadolu’nun ve özellikle de Yozgat yöresinin tanıdığı bir tattır. Hem sıcak hem de soğuk suyun un ile karıştırılması ile yapılır. Karışım siniye dökülerek soğumaya bırakılır. Tavuk veya hindi etiyle yapılan çorbasıyla da soğuyan bu hamur yenir. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (özellikle patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar. Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası veya sütlaç yapılır. Gözleme, en sevilen hamur işi yiyecekleri arasındadır. Kayseri mantısı ise dillere destandır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderator

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En Gastronomik 5 Yemek

bakla ve nohut humusSürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…elimde bir bilet

2B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Afrika'ya Giriş Yahut Zanzibar

AFRİKA’ya giriş yahut ZANZİBARBir Afrika'lının altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin, Mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini

668 Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Dıngıllıgül Lokantası / Iğdır Karakoyunlu17 yıllık bir doğu lokantası, sahibesi Leyla hanım da bence eşi

523 Görüntüleme